In bepaalde bedrijfstakken vragen de werkzaamheden om persoonlijke beschermingsmiddelen. De term persoonlijke beschermingsmiddelen wordt ook wel afgekort tot PBM’s. Voor het gebruik ervan is door de overheid een wet opgesteld. Deze wet is opgenomen in de Arbowet. Daarin staat niet alleen waar de beschermingsmiddelen aan moeten voldoen, maar ook wat het doel van deze middelen is. Het doel hiervan is het beschermen van werknemers tijdens het werk en het voorkomen van onnodig letsel.
Waar moeten beschermingsmiddelen aan voldoen?
Volgens de wettelijk voorschriften moet een persoonlijk beschermingsmiddel diverse lichaamsdelen beschermen tegen het oplopen van letsel tijdens de werkzaamheden. Onder de lichaamsdelen wordt in dit geval verstaan de handen en voeten, maar ook de ogen en oren. Het is niet gegarandeerd dat persoonlijke beschermingsmiddelen letsel helemaal kunnen voorkomen. Het is in ieder geval bedoeld om letsel zoveel mogelijk te beperken en de kans op letsel te verminderen.
Een belangrijke voorwaarde van de persoonlijke beschermingsmiddelen is dat het dragen ervan de medewerker niet mag belemmeren bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Een persoonlijk beschermingsmiddel kan op het lichaam gedragen worden, maar het kan ook iets zijn dat vastgehouden wordt tijdens de werkzaamheden.
Voor welke werkzaamheden zijn er beschermingsmiddelen?
Iedere branche vraagt om specifieke persoonlijke beschermingsmiddelen. In de medische industrie is het belangrijk om steriel te werken. Daarvoor zijn er bijvoorbeeld overschoenen, mondkapjes en haarnetjes verkrijgbaar. In dit geval is het belang van de bescherming niet alleen op de medewerker van toepassing, maar ook op de producten waarmee gewerkt wordt.
In de bouw werk je weer met andere PBM’s, zoals gehoorbeschermers, schoenen met stalen neuzen, oordoppen en veiligheidsbrillen. Afhankelijk van de materialen waar je mee werkt, of de werkzaamheden die er uitgevoerd worden, kies je voor passende persoonlijke beschermingsmiddelen.
Hoewel je het misschien niet verwacht, valt kleding ook onder de PBM’s. Ten eerste bescherm je daar je eigen kleding mee. Maar je zorgt er tevens voor dat er geen stof of vuil van je dagelijkse kleding tijdens het werken in het productieproces terecht komt. Voorbeelden van beschermende kleding zijn bijvoorbeeld bezoekersjassen die eenmalig gebruikt kunnen worden. Een waterdichte broek of een broek met kniestukken valt ook onder de beschermende kleding.
Voor iedere bedrijfstak gelden andere wettelijke voorschriften waaraan de beschermende kleding moet voldoen. Daarom is het goed om deze aan te schaffen bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zoals bowork.nl.
Ben je verplicht om je medewerkers te beschermen?
In de Arbowet is niet alleen opgenomen waaraan beschermende kleding moet voldoen. Er is tevens vastgelegd dat deze beschermingsmiddelen gebruikt moeten worden. Dit geldt voor alle soorten werkzaamheden, of dat nu op een particulier adres is of in een fabriekshal. Ben je zelfstandig ondernemer en heb je werknemers in dienst, dan ben je ook verplicht om deze PBM’s gratis aan je medewerkers beschikbaar te stellen. Bovendien dien je je medewerkers een goede voorlichting te geven over het gebruik ervan.
Persoonlijke beschermingsmiddelen als preventiemiddel
Omdat er zoveel verschillende soorten beschermingsmiddelen zijn, is het belangrijk om goed te kijken welk soort beschermingsmiddel je gebruikt. Handschoenen gebruik je preventief om je handen tijdens werkzaamheden te beschermen. Maar niet iedere handschoen kan dezelfde bescherming bieden.
Onder de pbm’s Bowork vind je dan ook handschoenen voor een betere grip en voor het werken met extreme temperaturen, zoals hitte en kou. Maar je kunt eveneens kiezen voor een handschoen die voorkomt dat je in je vingers snijdt.
Met goede en professionele persoonlijke beschermingsmiddelen zorg je voor een gezonde werkomgeving. Zorg daarbij voor een goed onderhoud en vervang de beschermingsmiddelen bovendien tijdig. Zo loop je geen onnodig risico tijdens het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden.