Bouwprojecten zijn vaak tijdrovend en deadlines worden zelden gehaald. Het voltooien van een project kost meestal meer tijd dan van tevoren is ingeschat. Daarnaast worden er nogal eens fouten gemaakt bij de uitvoering. De aannemer of uitvoerder heeft in dit geval gefaald en de faalkosten kunnen dan in rekening worden gebracht. Meer informatie en tips over faalkosten vind je hier.
Wat zijn faalkosten precies?
Als er fouten worden gemaakt bij een bouwproject die extra kosten opleveren dan noem je dat faalkosten. Het project voldoet bijvoorbeeld niet aan alle eisen en bepaalde zaken moeten opnieuw worden uitgevoerd. Je hebt extra personeel en bouwmateriaal nodig om de problemen op te lossen. Dit kost uiteraard geld.
Voorkom faalkosten
Het maken van extra kosten kan voorkomen worden. Voordat je aan een bouwproject begint moet je een goede planning en kosteninschatting maken. Schat werkzaamheden liever te hoog in dan te laag. Negen van de tien keer wordt het budget niet gehaald. Huur voldoende mensen in, regel op tijd alle bouwvergunningen en probeer je aan de oorspronkelijke planning te houden. Ook als je alles goed geregeld denkt te hebben kan er alsnog iets fout gaan. Het bedrijf dat het materiaal levert gaat bijvoorbeeld failliet. Dit is pure overmacht, maar zorgt wel voor extra kosten.
Blijf oog houden voor de uitvoerders van het bouwproject
Faalkosten komen regelmatig voort uit fouten die mensen binnen het bouwproject maken. Het kan de projectleider zijn of een bouwvakker op de bouwplaats die een fout maakt. Door de strakke deadlines staan al deze mensen vaak onder grote druk. Door snel te willen presteren kunnen fouten worden gemaakt. Ook onduidelijke communicatie kan voor fouten zorgen. Blijf met elkaar in gesprek, maak regelmatig rapportages en voer de druk niet te hoog op. Kies voor digitalisering van het werkproces om zo steeds een vinger aan de pols te houden.