sleuteloverdracht: 5 tips
Heb je een woning gekocht? Dan heb je met de verkopende partij waarschijnlijk ook een datum afgesproken waarop de sleuteloverdracht gaat plaatsvinden. Een spannend, maar natuurlijk ook leuk moment. Vanaf die dag open je namelijk een nieuw hoofdstuk. Hoe je je kunt voorbereiden op deze dag, zetten we hieronder voor je op een rij;
Tip 1: Huis inspecteren
Als je de sleutels van de woning krijgt, is het belangrijk dat je een inspectie doet. Het is natuurlijk wel goed dat je dit van tevoren weet en dat je hier dan ook een afspraak voor maakt. Met een inspectie doe je nog een laatste ronde door het huis voordat deze echt van jou wordt. Je kunt tijdens zo’n inspectieronde nog een aantal laatste checks doen. Zo kun je bijvoorbeeld nog even de meterstanden dubbelchecken en kun je kijken of het huis wel netjes is achtergelaten volgens de afspraken. De makelaar kan er ook tijdens deze inspectie zijn.
Tip 2: Afspraak maken met de notaris
Vervolgens ga je na de inspectieronde van het huis naar de notaris om het koopcontract te ondertekenen. Dit doe je ook op de dag van de sleuteloverdracht. Zorg er daarom ook voor dat je op tijd een afspraak maakt bij jouw notaris. Het is slim om dit aan het begin van de dag te doen, zodat je de rest van de dag nog genoeg tijd hebt om te gaan klussen in jouw nieuwe woning.
Tip 3: Klusbenodigdheden kopen
Ga je nog het een en ander klussen aan jouw nieuwe woning? Dan kun je van tevoren alvast wat spullen op de kop tikken die je hiervoor nodig gaat hebben. Zo kun je bijvoorbeeld alvast nadenken welke kleuren je precies in jouw woning wil hebben. Denk aan de kleur voor op de muren en de kleuren voor op de kozijnen en deuren. Dit kun je alvast laten mengen en kopen, net zoals schuurpapier, kwasten, rollers, gereedschap, afplaktape en klushandschoenen. Ook is het slim om de vloeren af te dekken en een trap aan te schaffen. Zo kun je na de afspraak met de notaris meteen gaan beginnen met klussen.
Tip 4: Energie aanvragen
Het is ook slim om je alvast te verdiepen in het energiecontract. Je kunt ervoor kiezen om jouw energiecontract mee te verhuizen naar het nieuwe adres, maar je kunt ook een nieuw energiecontract afsluiten. Op tijd energie aanvragen is in dat namelijk erg belangrijk, want je wil niet dat je wordt afgesloten van het net. Je kunt hiervoor energieleveranciers met elkaar vergelijken en kijken naar de premies en de contracten die worden aangeboden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een vast en variabel energiecontract. Een variabel energiecontract is een contract waarbij de tarieven kunnen veranderen. Je zit hierbij ook niet vast aan een bepaalde looptijd.
Tip 5: Inpakken maar
Als de dag van de sleuteloverdracht steeds dichterbij komt, kun je ook alvast het een en ander inpakken. Door iedere keer een klein beetje in te pakken, voorkom je dat het inpakken op het laatste moment plaatsvindt. Hiermee voorkom je ook dat het inpakken een eindeloze klus lijkt en erg veel tijd in beslag neemt. Hier zit je natuurlijk ook niet op te wachten als er een verhuizing voor de deur staat. Zo kun je bijvoorbeeld al wat spullen inpakken die je op dit moment niet gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de zomerkleding, de kerstspullen en de spullen die op de zolder of in de kelder staan. Bij het inpakken is het ook slim om de dozen te labelen, zodat je met het verhuizen precies weet in welke kamer de dozen moeten komen te staan. Hiermee maak je het voor jezelf alleen maar makkelijker tijdens de verhuizing.